Basis ICT

ICT in het basisonderwijs

Digitale Schoolborden – Welk bord kiezen?

Posted by ictkbspl op 30 mei 2011

Onlangs woonde ik een demo bij – hier in de regio – van een digitaal schoolbord. Er was heel wat interesse en ik merkte dat heel wat collega’s ICT-coördinatoren al positieve en minder positieve (technische) ervaringen hebben opgedaan met het installeren, onderhouden en invoeren van dergelijke borden in de klas.

Wat mij vooral opviel is dat je bij de keuze van een schoolbord met enorm veel rekening moet houden. Een van de slijtagefactoren bij de beamers is bv. stof en daar is er in de meeste klaslokalen eerder teveel dan te weinig van, daarvoor moeten regelmatig de filters van de beamer schoongemaakt worden (Dat laat je dan de leerkracht maar doen, stootte mijn collega mijn aan!). In sommige beamers zitten speakertjes, maar die zijn nooit voldoende om voldoende geluid voor een klaslokaal te produceren, dus moet je ook 2 goede geluidsboxen voorzien voor het bord. Een in de hoogte verstelbaar bord biedt meer functionaliteit aan leerkracht en leerlingen, maar blijkt dan sneller te verslijten dan een niet verstelbaar.

Andere factoren waar je rekening mee moet houden zijn: beeldformaat, LAN-connectie, Wifi (of niet), interactiviteit, calibratie, software, garantie, levensduurte lamp, stroomverbruik, onderhoudscontract of niet, vast- of bewegend bord, aanraakpennetje zus of zo, enz… Het is duidelijk dat je de aankoop van digitale schoolborden zorgvuldig moet voorbereiden om op alle factoren een goede keuze te maken.

Naast alle technische keuzes moet je ook rekening houden met het financiële aspect. 3500 euro voor een digitaal schoolbord is geen abnormale prijs (zonder opties, geluid, bijkomende bordsoftware en de laptop/pc om het bord te gebruiken!). Dat zijn toch serieuze bedragen voor een installatie die een levensduur van ongeveer 10 jaar heeft.

Is het dat financiële aspect dat ons in het Vlaamse onderwijs belemmert de krijtborden te vervangen? Het is vreemd vast te stellen dat onze noorderburen al heel wat meer in deze technologie hebben geïnvesteerd (Ik weet niet of ze hier specifiek subsidies voor krijgen?):

Uit Computeridee, 18 mei 2010: ‘Het aantal digitale schoolborden in Nederland neemt sterk toe. In 2007 gebruikte tien procent van de basisscholen een digitaal schoolbord. Inmiddels is dit opgelopen naar 67 procent. Naar verwachting zullen in 2011 alle basisscholen werken met digitale schoolborden.’

De ‘boom’ van de digiborden moet dus in Vlaanderen eigenlijk nog beginnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: