Basis ICT

ICT in het basisonderwijs

Online Atlas

Posted by ictkbspl op 11 oktober 2011

In de meeste lagere schoolklassen hangen ze er nog: de thematische kaarten op een soort zeildoek (‘schoolwandkaarten’, is de juiste benaming), ze hingen er al in mijn jeugd en zijn er nu nog… ik pleeg ze wel eens om te draaien om dan op een wit vlak (indien niet te vergeeld) te kunnen projecteren… De oude kaarten zijn ondertussen ‘vintage’ en fleuren via antiquariaten luxueuze lofts op van rijke intellectuelen met een hang naar nostalgie… Of ze worden nog steeds gebruikt op school, hoewel er goede online alternatieven voor zijn.

Zo is er de online atlas van Plantyn:

Het kaartmateriaal van België, Europa en de wereld is gratis te raadplegen en afgestemd op het gebruik in een lagere school. In totaal zijn er 21 kaarten beschikbaar. Via handige filters onderaan kan je de kaarten als het ware ‘opbouwen’ of ‘afbouwen’, zo kan je een hele kaart in detail tonen of stukjes ervan, ook in- of uitzoomen is geen probleem.

Als je dit in de klas inzet in combinatie met Google Earth en met beamer of digibord, heb je al heel wat mogelijkheden. Je kan hiermee kosteloos actueel kaartmateriaal inzetten in de klas. Je hebt wel een internetverbinding nodig, dat spreekt voor zich.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: