Basis ICT

ICT in het basisonderwijs

Fundels

Posted by ictkbspl op 17 januari 2012

Het boek is onvervangbaar – tot vandaag is er geen enkele technologie die het gedrukte boek overbodig heeft gemaakt. Maar de pogingen om het boek te digitaliseren worden steeds lovenswaardiger. Neem een iPad met iTunes, download een boek en je zal merken dat er ook ‘leesplezier’ in zit, tot de batterij op is…

Maar wat niet is kan nog komen… moeten ze bij Fundels gedacht hebben en ze legden zich toe op het ontwikkelen van interactieve boeken voor de doelgroep van 3 tot 8 jaar. Playlane, het kleine Gentse bedrijf achter Fundels, specialiseert zich in het ontwikkelen van digitale “content” met een educatieve invalshoek. Ze maken websites, online games, content voor het digitale schoolbord, enzovoort. PLAYLANE werkt vanuit zijn structuur en organisatie aan een continu onderzoek-en-ontwikkelingsproces rond nieuwe media.

Fundels staat voor “bundels vol fun” en omvat de digitalisering van bestaande kinder- en prentenboeken van verschillende uitgeverijen. Een Fundel komt tot leven via de computer op een gebruiks- en kindvriendelijke manier. Elk boek wordt voorzien van een speciale sticker die op een speciaal daarvoor voorziene lezer (via USB) wordt geplaatst. Fundels werd gelanceerd in maart 2010 in scholen en bibliotheken in Vlaanderen. De uiteindelijke doelgroep zijn kinderen tussen 3 en 8 jaar.

Doel van Fundels is een koppeling te maken tussen lees- en beeldcultuur. Fundels heeft niet de bedoeling om het prentenboek te vervangen, wel om een leuke verrijking van het boek aan te bieden.

Van de 5 scholen waar ik als ICT-coördinator werk, werken er ondertussen al 3 met Fundels. De scholen hebben een schoollicentie om Fundels op desktops en laptops te installeren. Op het schoolgedeelte van de Fundels-website kan je een filmpje bekijken over wat de meerwaarde is om Fundels ook in jouw klas te gebruiken.

Als je Fundels als ouder wil gebruiken met je kinderen, kan je informeren bij je lokale bibliotheek. Of als je een iPad, iPhone of iPod hebt, kan je de app via iTunes downloaden.

Niet slecht bedacht toch…

Eén reactie to “Fundels”

  1. Valentine said

    Een hele mooie samenvatting van Fundels, waarvoor dank!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: