Basis ICT

ICT in het basisonderwijs

De Steve Jobsschool… geen aprilgrap

Posted by ictkbspl op 29 maart 2012

Verbaasd was ik toen ik volgend artikel in De Morgen van 27 maart las: ‘In de Steve Jobsschool werkt elk kind met de iPad ‘.

Het idee om een basisschool op te richten genoemd naar wijlen Steve Jobs van Apple is op zijn minst origineel én ook handig gekozen om de media mee te krijgen. Velen gewaagden eerst van een vroege aprilgrap of vonden het idee ‘totaal van de pot gerukt’. Maar gebeurt dat niet bij iedere aankondiging van een onderwijsvernieuwing? Staan er niet telkens velen klaar met vernietigende kritiek? Nadenken over onderwijsvernieuwing kan nooit kwaad, is mijn bescheiden mening.

Ik vond het vooral moedig en fris om op deze manier het huidige onderwijssysteem te confronteren met de technologische vernieuwing die er thuis meer is dan op school.

De initiatiefnemers van de Steve Jobsschool willen in augustus 2013 in Nederland van start gaan met de eerste scholen. Zij willen basisscholen ontwikkelen waar leerlingen via internet kunnen leren en er ook een diploma behalen. Hoe zo’n basisschool opgebouwd rond de populaire tablet-pc zou functioneren, kan je lezen op de website van de initiatiefnemers: http://o4nt.nl/. Op deze site zoeken de initiatiefnemers ouders, gemeenten en lesgevenden die in de opstart van een dergelijke school in Nederland geïnteresseerd zijn.

Nog een citaat uit het persbericht op de website:

‘Combinatie van fysiek (schoolgebouw) en virtueel (internet)

De school bestaat uit een fysieke component (het gebouw) en een virtuele component. De
school is het hele jaar open. Het gebouw, zonder klaslokalen, is open van 8.30 tot 18.30 uur,
50 weken per jaar, en de virtuele component is altijd open en overal bereikbaar. Alle
leerlingen (ook de jongste) zullen beschikken over een iPad.’

Flexibel leren dus,  leerlingen zijn soms op school maar niet zoveel  als in een klassieke basisschool en ze kunnen altijd en overal leren. Of het nu met een iPad is of niet, het is duidelijk dat het nuttig toepassen van leeromgevingen op het internet terrein aan het winnen is, ook in basisscholen.

Bronnen: artikel in De Morgen van 27.3.2012 ‘In de Steve Jobsschool werkt elk kind met de iPad’ – Kim Herbots en persbericht op website http://o4nt.nl en filmpje op You Tube.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: