Basis ICT

ICT in het basisonderwijs

Technogirls?

Posted by ictkbspl op 11 februari 2013

De voorpagina van De Standaard vandaag, maandag 11 februari 2013: ‘Informatica snakt naar meisjes’. Spijtig vast te stellen dat amper één op de tien studenten ICT in Vlaanderen een meisje is. De redenen die aangehaald worden door meisjes om ICT links te laten liggen zijn de volgende: ‘het interesseert hen niet’ en ‘het is te technisch’. Dus blijft ICT een mannenzaak en dat is spijtig.

Hoe zou dat komen? Op pagina 7 lees ik: ‘Er is bedroevend weinig aandacht voor ICT in het onderwijs, zeker in het algemeen secundair.’ volgens hetzelfde artikel moeten meisjes de interesse voor ICT al meekrijgen in het basisonderwijs (en daar ben ik het helemaal mee eens!).

Weet onze overheid dit: ja en dit nieuwe onderzoek van de Karel de Grote-hogeschool en Telenet bevestigt dit. Wat doet ze eraan: weinig, er zijn een paar initiatieven, die volgens hetzelfde artikel onvoldoende aandacht krijgen. Omdat onverschilligheid de slechtst denkbare houding is, nam ik één van deze  initiatieven eens onder de loep.

Technogirls: ik lees op de website het volgende:

‘Meisjes hebben tegenwoordig geen onderwijsachterstand meer op jongens. Sterker nog: ze presteren vaak beter dan jongens en verlaten vaker -en soms ook sneller- het onderwijs mét een diploma. Meisjes en jongens kiezen echter nog steeds traditioneel voor bepaalde opleidingsrichtingen. Opvallend weinig meisjes kiezen voor techniek en technologie. In bijvoorbeeld de ingenieursopleidingen in het hoger onderwijs is de man-vrouwverhouding 84 tegen 16 procent. Dat weerspiegelt zich ook in de technologiebedrijven zelf: daar is de man-vrouwverhouding 87-13 procent. Het verschil met andere Europese landen als Polen, Spanje en Portugal is zo groot, dat ook in ons land verbetering mogelijk moet zijn. 

En dus is er de dag van de Technogirls. Met dit initiatief willen Agoria en de Artesis Hogeschool Antwerpen meisjes op jonge leeftijd laten proeven van techniek en technologie. 21 technologiebedrijven uit alle Vlaamse provincies tonen zich op woensdag 27 februari 2013 van hun vrouwelijkste kant. Ze nodigen meisjes uit voor een bedrijfsbezoek onder leiding van een vrouwelijke CEO of medewerker. Daarnaast steken de deelneemsters ook zelf de handen uit de mouwen. Ze helpen bij het bouwen van een vrachtwagen, programmeren zelf robots, of nemen deel aan een techniekworkshop ontwikkeld door Artesishogeschool.

Onderzoek wijst uit dat meisjes meer zelfvertrouwen en initiatief tonen in een technische omgeving als er geen jongens bij zijn. Daarom is Technogirls exclusief een meisjesdag.’

En:

Woensdag 27 februari 2013 is de dag van de Technogirls.

De dag heeft niks te maken met make-up en nagels lakken, maar met techniek. Ben jij een nieuwsgierige meid? Heb je techniek in de vingers? En zit je in het 5de of 6de leerjaar? 
Schrijf je dan in voor de Technogirls! Onder begeleiding van een aantal Technoladies mag je een hele woensdagnamiddag op bezoek in een Vlaams technologiebedrijf. Tijdens een unieke rondleiding achter de schermen leer je hoe een vrachtwagen wordt gebouwd, mag je aan de slag met een reuze-lasermachine, doe je tests op een remsimulator, of programmeer je een robot. Bovendien steek je zelf de handen uit de mouwen en knutsel je een technisch hoogstaand werkstukje in elkaar om mee naar huis te nemen.’

Wil je dus als leerkracht in het basisonderwijs jouw meisjes warm maken voor technologie, schrijf dan in op www.technogirls.be. Misschien maak jij wel het verschil.

technogirls

Bronnen:

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20130210_00465098

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20130210_00464941

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: