Basis ICT

ICT in het basisonderwijs

Klokleren met Rika-Tika

Posted by ictkbspl op 24 februari 2013

Online hulpmiddelen om te leren kloklezen zijn er in vele vormen, maar zijn ze allemaal wel zo efficiënt? Rika-Tika is een gratis webapplicatie voor het aanleren van kloklezen. Het webadres is: www.klokleren.be.

Rika Tika screenshot

Op deze website vond ik volgende argumentatie voor het opstarten van de website:

‘Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kloklezen bestaat uit cognitieve processen, dat leerkrachten vaak onvoldoende kennis en vaardigheden hebben om kinderen met problemen met het kloklezen te helpen en dat er een tekort is aan didactisch multimediamateriaal voor kloklezen.

Vanuit deze vaststelling wordt deze educatieve webapplicatie voor kloklezen ontwikkeld vanuit de opleiding logopedie & audiologie, afstudeerrichting logopedie in samenwerking met de opleiding grafische en digitale media, beiden van de Arteveldehogeschool.

Met de ontwikkeling van deze website willen we bijdragen aan een betere onderwijspraktijk met betrekking tot kloklezen. Gezien de grote nood van leerkrachten lager onderwijs en therapeuten aan bijkomende leermaterialen voor kloklezen zijn we er sterk van overtuigd dat deze website een meerwaarde kan vormen bovenop de traditionele onderwijsmethodes en therapiematerialen.’

Een bezoek van http://www.klokleren.be overtuigt mij inderdaad van de vele benaderingen (analoog en digitaal en verschillende oefenvormen) die de site hanteert. Ik kon me ook registreren als leerkracht en ik ontdekte er vele mogelijkheden om het kloklezen op maat in te stellen. Omdat ik na enig onderzoek heb teruggevonden dat de site pas in april dit jaar officieel op een studiedag zal voorgesteld worden (http://www.arteveldehogeschool.be/elpa/elkcijfertjetelt/sessie1.php), denk ik dat het beter is nog even geduld te oefenen alvorens er intensief van gebruik te kunnen maken.

http://www.klokleren.be is een mooi initiatief dat iedere leerling in de basisschool kan helpen met kloklezen.

Wil je meer weten over dit initiatief: Veerle Van Vooren (veerle.vanvooren@arteveldehs.be).

Rika-Tika www.klokleren.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: