Basis ICT

ICT in het basisonderwijs

De toekomstvisie van Daan Roosegaarde

Posted by ictkbspl op 9 september 2013

Op de VPRO (televisie) is er elke zomer weer een avondvullend (!) programma waarin een gast mag vertellen wat hem zoal in het leven bezig houdt. Op deze manier kan de ‘komkommertijd’ in televisieland nog nuttig overbrugd worden en kan je als televisiekijker nog iets nuttigs meepikken. De aflevering met Daan Roosegaarde is mij vooral bijgebleven en ik denk dat ik zeker niet de enige ben die ervan onder de indruk was. Roosegaarde is een gepassioneerd designer die de wereld wil verbeteren met zijn ‘uitvindingen’. Hij ontwerpt dingen in de hoop dat ze ons leven kunnen aangenamer maken en verbeteren. In ons neo-liberaal tijdperk, is zo’n hippie-idee een luide vloek!

Roosegaarde deed een mooie uitspraak die er goed inhakte: ‘Bezit is niet meer van deze tijd, delen is het nieuwe hebben’.

Maar waarom komt dit op deze ICT-blog terecht? Wel Roosegaarde is een visionair die snapt dat technologie – en ICT is daarvan een groot onderdeel – ons leven blijvend zal veranderen.

Roosegaarde haalde het voorbeeld aan van de roltrap: het was een uitvinding waarvan men in den beginne het nut niet door had, tot iemand op het idee kwam om die mechanische kratten als trap te gebruiken om een verdieping hoger of lager te komen. Roosegaarde wees er ook op dat als een mens nu in de buurt van een roltrap komt, zijn hersenen onmiddellijk denken, hé, ik kan makkelijk naar boven of naar beneden, én dat ons lichaam plots ‘zwaar’ is en onze hersenen plots ‘teleurgesteld’ zijn als die roltrap niet werkt!

Nog een paar uitspraken van Roosegaarde:

  • ‘Facebook maakt het delen veel makkelijker’
  • ‘Waarom nog een CD kopen als je via Spotify alle muziek kan beluisteren?’

Mooi is ook dit ‘confronterend’ fragment over hoe we in 1999 nog onze neus ophaalden voor een gsm (of een ‘mobiel’, want het is een Nederlands interview):

mobiele telefoon

Roosegaarde is een vernieuwer die met een open blik naar de toekomst kijkt, een nieuwe technologie is voor hem een nieuwe kans. Als we die nieuwe kansen niet in ons onderwijs integreren en conservatief naar het verleden blijven kijken, zijn we dan bezig met goed onderwijs?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: