Basis ICT

ICT in het basisonderwijs

De cassette blaast 50 kaarsjes uit!

Posted by ictkbspl op 11 september 2013

Een paar keer per jaar krijg ik als ICT-coördinator de volgende vraag: Kan je deze cassette eens op cd zetten?

Ook de CD is ‘passé’ – antwoord ik dan als boutade – maar als je me de nodige tijd geeft om deze cassette ‘over te tappen’ naar mijn computer in mijn home studio, dan wil ik dat nog wel doen, juf. Ik heb thuis namelijk nog een goede cassettespeler (Technics cassette deck RS-BX707 (was stikduur toen ik hem kocht)). Maar ik moet daar dan wel de nodige tijd in steken, een cassette van 90 minuten, is dan ook 90 minuten studiowerk om de tape in te lezen in Cubase (Steinberg), dan nog een half uurtje nabewerking (niveaus, ruis, frequentieafregeling) en dan een cd branden met Nero (burning soft). Dat kost dus een pak vrije tijd, juf. Ik zeg er ook bij dat de cassette er in 2 stukken zal opstaan, de A-zijde en de B-zijde, geen trackindeling dus, want anders is dat nog eens een uur studiotijd om indexen te schrijven.

Ben ik dus nostalgisch over de cassette, niet echt, maar ik heb hier nog wel een doos met cassettes waar ik af en toe nostalgisch in kijk. Geef mij maar een goeie DAT-tape (digital audio tape), dat was al een stuk beter en veel werkbaarder in een semi-professionele studio (geen ruis, geen gejengel, geen kwaliteitsverlies). De cassette was namelijk vrij belabberd qua kwaliteit (ruis, jengelen, ploffen bij onderbreking opname, enz.): iemand die het verschil nog kent tussen geluidsonderdrukking B of C? En welk type cassette je gebruikte (Chrome of Metal?). De beste cassettes die ik ooit in huis had waren van het type Maxell XLII (High Position).

Maar dat is allemaal verleden tijd. Hoewel: meester, dat nummer van tante Terry kan ik niet vinden op YouTube, maar ik heb het nog wel op vinyl? Daar gaan we weer, ook een platenspeler is nog handig in de homestudio van de ICT-coördinator. Zelfde procédé, omzetten naar Cubase (of Audacity) en cdtje branden, alsjeblieft juf.

Tante Terry

Leerkrachten die graag zelf cassettes overzetten naar pc, kunnen dit, mits aankoop van bv. volgend toestel: http://www.ionaudio.com/products/details/tape-2-pc

Wie de ‘nostalgie’ rond de cassette wil herbeleven kan terecht op volgende artikels die rond de 50ste verjaardag zijn verschenen:

Je kan ook de roman ‘High Fidelity’ (her)lezen, van auteur Nick Hornby, daar proef je het belang van ‘mixtapes’ weer terug en de belevenissen van een eigenaar van een platenwinkel.

Ach wat, cassettes zijn een afgelopen verhaal, in een tijd waar je bijna alle muziek kan streamen met: Spotify, Deezer, Grooveshark,…

cassette

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: