Basis ICT

ICT in het basisonderwijs

Prettige Feesten!

Posted by ictkbspl op 31 december 2013

Nog even en het nieuwe jaar is er. Mag ik u (en de ‘uwen’) hierbij alvast al het beste toewensen. 2014 wordt prachtig, u zal het zien!

Van 2013 onthou ik dat we het nu zeker weten dat we nauwlettend door Amerikaanse (en andere) inlichtingendiensten in de gaten worden gehouden (en niet alleen op het internet, maar ook via telefoon en smartphone). Niet voor niets is ‘klokkenluider’ Edward Snowden door vele media uitgeroepen tot man van het jaar. Het is nu afwachten hoe de wereld hier nu verder mee omgaat, nu het bewijs is geleverd dat uw en mijn privacy zijn verdwenen en ‘Big Brother’ (uit George Orwell’s 1984) weer heel aanwezig is. Dat er rond deze onthullingen niet meer commotie én protest is, verwondert me des te meer. Hoewel, na de alternatieve kersttoespraak van Snowden misschien wel?

Op het gebied van ICT-innovaties leek 2013 mij een zeer rustig jaar dat voort bouwde op de gekende apparaten. Nog steeds geen spoor van ‘Google-brilletjes’ of nieuwe baanbrekende mediatoestellen. Het was een logische evolutie dat er dit jaar wat meer tablets in het onderwijs doordrongen.

Uit het ICT-integratieonderzoek van Klasse leerde ik dat vele leerkrachten nog ‘bang’ zijn van de computer en dat ICT-integratie in basisscholen sneller doorzet. In dergelijke onderzoeken wordt er veel over ICT-materiaal gesproken (maar nauwelijks over software of  toepassingen voor het onderwijs). Mij lijkt het toch ook belangrijk te onderzoeken of leerkrachten niet de juiste software of toepassingen missen? Het lijkt mij zeer goed mogelijk dat die integratie met de juiste software plots een stuk sneller zal gaan en die ICT-vrees als sneeuw voor de zon verdwijnt.

2013 was in Vlaanderen ook het jaar van veel aangekondigde onderwijsvernieuwingen die er niet kwamen, of onderwijsbesluiten die door de ene partij ‘zus’ en door een andere ‘zo’ werden uitgelegd. Het PISA-onderzoek wees er ons ook op dat bij 15-jarigen de gemiddelde prestaties qua wiskunde, leesvaardigheid en wetenschappen in een dalende lijn zitten (http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/1751614/2013/12/03/Vlaamse-onderwijs-blijft-top-maar-vertoont-dalende-trend.dhtml). Op zijn minst een uitdaging voor de onderwijsverantwoordelijke die we volgend jaar verkiezen.

In de eerste kersttoespraak van Koning Filip drukte deze zijn bewondering uit voor het werk van leerkrachten en opvoeders en benoemde hij onderwijs en opleiding van cruciaal belang. En op deze positieve noot wil ik dit bericht beëindigen. Tot volgend jaar.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: