Basis ICT

ICT in het basisonderwijs

Pinterest: zien en bijhouden.

Posted by ictkbspl op 13 maart 2015

Sommige ICT-mogelijkheden hoef je nauwelijks te stimuleren in het onderwijsveld.  Zo merk ik de laatste tijd dat Pinterest heel wat collega’s in het basisonderwijs kan bekoren. Eigenlijk kan ik er nog maar weinig vinden die het niet gebruiken.

Pinterest is een website die valt onder de sociale media. Het is een digitaal prikbord waarop je afbeeldingen (plaatjes, foto’s) rond een onderwerp van jouw keuze kunt verzamelen en met anderen kunt delen. Eens je een account hebt, kan je ook eens rustig rondkijken wie wat deelt op deze website.

Pinterest heeft alles te maken met het pinnen (vastleggen) van je interesses, die je kan opdelen in verschillende groepen (denk: kledij, eten, vakantie,…). Je pins worden weergegeven door foto’s en beelden op ‘moodboards’. Alle borden kunnen gedeeld worden met je netwerk, maar je kan er ook voor kiezen om een bord als privé in te stellen of met een beperkte groep vrienden/volgers te delen.

Wil je als leerkracht nog gauw een nieuw knutselwerkje opstarten, zoek je nog een leuke afbeelding, wil je nog een notenblad voor een liedje in de klas, dan kan Pinterest snel helpen. In de borden op Pinterest kan je ook themagericht zoeken. Je kan zowat alles opzoeken in Pinterest, van heel erg algemeen tot de kleinste ‘niche’. Pinterest kan je ook heel divers inzetten en overschakelen van ‘werkmodus’ naar ‘thuisfront’, zo kan je na je lesvoorbereidend opzoekwerk voor school, ook gauw nog een paar ideeën opdoen als je niet zou weten wat te koken.

Omdat Pinterest met plaatjes werkt, kan je in één oogopslag iets nieuws ontdekken en tijdsbesparend werken vergeleken met een opzoeking via een zoekmachine. Op termijn zal je natuurlijk ook ‘delen’, met vrienden of met iedereen, hoe je het ook wenst. En zo heeft ook Pinterest zijn nut in het onderwijs, voornamelijk als visueel doorgeefluik van de dagelijkse praktijk.

Pinterest op Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Pinterest

Pinterest onderwijs

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: