Basis ICT

ICT in het basisonderwijs

Dagelijks Layer 1

Posted by ictkbspl op 30 juni 2015

Het is jaren geleden dat ik voor het eerst in aanraking kwam met het 5 layer-model (OSI-model Wikipedia) tijdens de CCNA-opleiding. Toen heb ik geleerd dat problemen heel vaak op te lossen zijn in de eerste layer van dit model en dat je als netwerkbeheerder vooral met layer1-problemen te maken zou krijgen.

Niets is minder waar. Ik heb al een aantal jaren ervaring als netwerkbeheerder en steeds weer blijken problemen met computers, computernetwerken of randapparatuur te liggen aan kabelproblemen: stroomkabels of netwerkkabels. Als ICT-coördinator is het natuurlijk ook leuk om deze problemen op te lossen, in vele gevallen moet je dan enkel weer de stekker in het stopcontact steken en alles werkt terug. UTP-kabelproblemen zijn natuurlijk al niet meer zuiver ‘layer 1’, want daar kan het ook aan software liggen, of aan een mank netwerk door een switch die geen stroom krijgt of niet meer correct werkt. Of gewoon fysiek de kabel of de connector die geen goede verbinding meer geeft. Wat ik ook al tegenkwam, was dat iemand het ‘leuke’ idee had om ergens op een switch een lus te maken. Waarschijnlijk in de veronderstelling: een losse kabel, die zal ik eens terug aansluiten. De voorbije jaren is er regelmatig een netwerk tijdelijk ‘platgegaan’ door deze handeling.

Wifi logoDe laatste jaren kwam er ook Wifi bij. Ik heb collega’s ICT-coördinatoren dikwijls horen zeggen dat hun netwerk ok was, maar het draadloos netwerk niet. Hoewel basisscholen niet direct de nieuwste technologie omarmen, beginnen leerkrachten er nu van uit te gaan dat er in hun klas Wifi moet zijn. En waarom het er dan ook nog niet is? Ja, je moet ook in die apparatuur investeren, ze aankopen, plaatsen, beveiligen en onderhouden. Met Wifi maak je natuurlijk je schoolnetwerk ook een stuk kwetsbaarder. Daarom gaan scholen nu ook over naar 2 netwerken: één voor de administratie en het personeel en één voor de leerlingen en klassen. Het is een techniek die meer bescherming moet bieden.

Bij deze wens ik u en uw naasten een goede en deugddoende zomervakantie. Het zal tijdens de zomermaanden rustig zijn op deze blog. U en ik zijn even met andere zaken bezig (én met werk ‘achter de schermen’). Geniet van de zomer!

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: